• Snel en gemakkelijk van banden wisselen
  • Bandenwissel thuis of op kantoor
  • De beste prijs voor nieuwe banden

All-season banden versus All-weather banden

Omdat het weer in Nederland zeer veranderlijk kan zijn kan een autoband die heel het jaar bruikbaar is goed van pas komen. Hierdoor kun je het hele jaar met dezelfde band blijven rijden. Bandenmerken spelen hier slim op in door met een speciale lijn 4-seizoenenbanden (ook wel All-season banden genoemd) en All-weather banden te ontwikkelen. Naast de gebruikelijke winter- en zomerbanden. Ondanks dat deze bandentypes vaak in één adem met elkaar worden genoemd, zijn deze weldegelijk verschillend van elkaar. De verschillen tussen de 4-season en All-weather autobanden komen vooral aan het licht op het gebied van tractie en zijdelingse grip in bepaalde weersomstandigheden. Denk hierbij aan sneeuw, ijzel of modder. Om duidelijk te maken waar dit verschil daadwerkelijk door komt en welk bandtype de juiste keuze is voor jou, zullen we op deze pagina de twee banden met elkaar vergelijken.

Nieuwe banden kopen?

Wat zijn All-season banden?

All-season banden worden ook wel 4-season banden genoemd. Wanneer je kiest voor deze “all-rounder” wordt doorgaans geadviseerd in de zomer en de winter je rijstijl aan te passen. Door meer afstand te houden en snelheid te verminderen kun je compenseren voor “zwakke punten” van de banden ten opzichte van de specialistische winter of zomerbanden.

Wanneer je met een All-season band jezelf begeeft op aflopende en besneeuwde wegen zullen de tekortkomingen van de band op het gebied van grip snel zichtbaar worden. Wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan heel lastig. Met al haar “tekortkomingen” is de all-seasonband niet de ideale autoband om mee op ski-vakantie te gaan.

De performance van een doorsnee All-season band is prima voor de vlakke winterse wegen in Nederland. Maar wanneer men bijvoorbeeld op ski-vakantie gaat en bergenwegen met sneeuw gaat trotseren adviseren wij toch een winter- of All-weatherband.

Wat zijn All-weather banden?

De All-weather band is een nieuwer type autoband die opvalt door haar remweg op zowel nat als droog wegdek. Tevens heeft deze band een langere levensduur en brandstofzuinigheid ten opzichte van de eerder besproken All-seasonband. De tractie en het remgedrag van All-weather banden zijn te vergelijken met die van de beste winterbanden. De rolweerstand is zo laag dat ze in dezelfde klasse vallen als de meeste zomerbanden.
Een voorbeeld van een All-weather autoband die het beste van zowel de zomer- en winterbandentechnologie samenbrengt is de Michelin CrossClimate.

De combinatie van verschillende rubbersamenstellingen, een uniek V-vormig profiel en nieuwe high-performance lamellen blinkt de CrossClimate uit in snel veranderlijke winterse omstandigheden. Dit alles maakt de All-weather autoband ideaal om mee op skivakantie te gaan of landen te bezoeken waar alleen gereden mag worden met winter- of All season- of All-weather banden, zoals Duitsland.

Wat is uiteindelijk de beste keuze voor je?

Als je het hele jaar door dezelfde bandenset wilt blijven gebruiken en je rijdt alleen in Nederland, dan is een All-season autoband een prima oplossing. Wanneer je echter van plan bent extremere weerstypes te trotseren adviseren wij te gaan voor een All-weatherband. Naast dat deze band een betere remweg en grip heeft op zowel nat als droog wegdek, biedt de All-weather band je ook een veiliger gevoel tijdens de skivakantie.

Waarborg de kwaliteit en veiligheid van je banden!

Heb je nog vragen over deze bandentypen? Neem dan gerust contact met ons op door vrijblijvend onderstaand contactformulier in te vullen of te bellen naar 088 255 72 91.

Contact Formulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.