• Snel en gemakkelijk van banden wisselen
  • Bandenwissel thuis of op kantoor
  • De beste prijs voor nieuwe banden

Wanneer vervang je banden?

Banden die niet op tijd worden vervangen slijten te ver af en worden glad. Ze bieden geen grip op de weg en voeren het regenwater niet voldoende af. Hierdoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. Voor je eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers moeten autobanden regelmatig gecontroleerd en desgewenst vervangen worden. De levensduur van autobanden is afhankelijk van het aantal kilometers wat je jaarlijks rijdt en de manier waarop je banden slijten.

Banden vervangen?

Wanneer vervang je banden?

Elke autoband heeft een profiel van diepe groeven waardoor de band grip heeft op de weg. In dit profiel zijn in de lengtegroeven slijtage-indicatoren aangebracht die de levensduur van de autoband aangeven. Deze indicatoren worden zichtbaar bij een profieldiepte van 1.6 mm en waarschuwen je daarmee dat de profieldiepte onvoldoende wordt en dat de autobanden vervangen moeten worden.

In Nederland wordt je auto afgekeurd als jouw banden een profieldiepte van minder dan 1.6 mm hebben. Controleer dus regelmatig de profieldiepte van je autobanden en vervang ze op tijd.

Oude autobanden vervangen

Oude autobanden zijn te herkennen door uitdroging van het rubber en scheuren in de zijkant van de band. Over het algemeen is de levensduur van autobanden 10 jaar. In Zuid-Europese landen is de levensduur vaak korter door de warme weersomstandigheden. Wilt je weten hoe oud jouw autoband is? Check de DOT-code op de zijkant van de band.

De DOT code bestaat uit 4 cijfers: De eerste twee cijfers geven het weeknummer aan, de laatste twee cijfers het jaartal.
5112 = week 51 in 2012
1216 = week 12 in 2016
En zo voort.

Controleer de levensduur van je autobanden

Het profiel dient over de gehele breedte van de band nog boven het gestelde minimum van 1.6 mm te zijn. Schuin afgesleten banden zijn banden waarbij het profiel óf alleen in het midden, óf alleen aan de zijkant goed is. Deze schuine slijtage heeft vaak te maken met een verkeerde bandenspanning die de levensduur aanzienlijk verkort.

Ook kan het zijn dat de zijkant (‘de wang’) van je autoband beschadigd is door het raken van stoepranden of andere objecten. In de wang van de band zitten ‘happen’ of zichtbare verdikkingen. In dit laatste geval is het onverantwoord om nog verder te rijden. De kans op een klapband is dan zeer groot.

Je kunt de levensduur van jouw banden controleren door een 1 euro muntstuk in de lengtegroeven van uw band te steken. Zodra het gouden randje van de munt boven het profiel uit steekt, is jouw profieldiepte onvoldoende en wordt het tijd om je autobanden te vervangen.

Zomerbanden en heel brede banden hebben een andere levensduur en profieldiepte. Laat je banden regelmatig checken en vervang autobanden op tijd.

Twijfel je over de levensduur of profieldiepte van je autobanden?  Neem dan contact op via onderstaand formulier. En laat je banden vervangen door onze professionals. Hiermee voorkom je veel problemen op de weg. Bestellen kan hier.

Contact Formulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.