Vandaag voor 17:00 uur besteld, montage op locatie binnen 2 werkdagen.

Auto banden vervangen

Banden die niet op tijd worden vervangen slijten te ver af en worden glad. Ze bieden geen grip op de weg en voeren het regenwater niet voldoende af. Hierdoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. 

Voor uw eigen veiligheid en die van uw medeweggebruikers moeten autobanden daarom regelmatig gecontroleerd en desgewenst vervangen worden. De levensduur van autobanden is afhankelijk van het aantal kilometers wat u jaarlijks rijdt en de manier waarop uw banden slijten. 


Wanneer banden vervangen

Elke autoband heeft een profiel van diepe groeven waardoor de band grip heeft op de weg. In dit profiel zijn in de lengtegroeven slijtage-indicatoren aangebracht die de levensduur van de autoband aangeven. Deze indicatoren worden zichtbaar bij een profieldiepte van 1.6 mm en waarschuwen u daarmee dat de profieldiepte onvoldoende wordt en dat de autobanden vervangen moeten worden. 

In Nederland wordt uw auto afgekeurd als uw banden een profieldiepte van minder dan 1.6 mm hebben. Controleer dus regelmatig de profieldiepte van uw autobanden en vervang ze op tijd.

Oude autobanden vervangen

Oude autobanden zijn te herkennen door uitdroging van het rubber en scheuren in de zijkant van de band. Over het algemeen is de levensduur van autobanden 10 jaar. In Zuid-Europese landen is de levensduur vaak korter door de warme weersomstandigheden. Wilt u weten hoe oud uw autoband is? Check de DOT-code op de zijkant van de band. 

De DOT code bestaat uit 4 cijfers:De eerste twee cijfers geven het weeknummer aan, de laatste twee cijfers het jaartal.
5112 = week 51 in 2012
1216 = week 12 in 2016
En zo voort.

Controleer de levensduur van uw autobanden

Het profiel dient over de gehele breedte van de band nog boven het gestelde minimum van 1.6 mm te zijn. Schuin afgesleten banden waarbij het profiel óf alleen in het midden, óf alleen aan de zijkant. Deze schuine slijtage heeft vaak te maken met een verkeerde bandenspanning die de levensduur aanzienlijk verkort.

Ook kan het zijn dat de zijkant (‘de wang’) van uw autoband beschadigd is door het raken van stoepranden of andere objecten. In de wang van de band zitten ‘happen’ of zichtbare verdikkingen. In dit laatste geval is het onverantwoord om nog verder te rijden. De kans op een klapband is dan zeer groot. 

U kunt de levensduur van uw banden controleren door een 1 euro muntstuk in de lengtegroeven van uw band te steken. Zodra het gouden randje van de munt boven het profiel uit steekt, is uw profieldiepte onvoldoende en wordt het tijd om uw autobanden te vervangen. 

Zomerbanden en heel brede banden hebben een andere levensduur en profieldiepte. Laat uw banden regelmatig checken en vervang autobanden op tijd.


Vragen

Twijfelt u over de levensduur of profieldiepte uw autobanden?  Neem contact op en laat uw banden vervangen door onze professionals. Hiermee voorkomt u veel problemen op de weg.

De voordelen van Bandenthuis.nl

  • 20.000 banden op voorraad
  • U hoeft geen montageadres te zoeken
  • Wij nemen uw ouden banden mee
  • Tijdbesparend
  • Geen voorrijkosten


Klanten beoordelen ons met een:


Like ons op Facebook