• Snel en gemakkelijk van banden wisselen
  • Bandenwissel thuis of op kantoor
  • De beste prijs voor nieuwe banden

Profieldiepte, verbeter je veiligheid en rijcomfort!

Tijdens een autorit zijn het met name de autobanden die invloed hebben op de grip op de weg, rijcomfort en geluidsproductie. Het is belangrijk om de profieldiepte van jouw autobanden in de gaten te houden. Een vermindering van slechts een paar millimeter in het profiel kan al van grote invloed zijn. Om je een beeld te geven, wanneer je op een nat wegdek een snelheid hanteert van 125 km per uur, met een profieldiepte van 4 mm, maakt nog maar 11% van jouw band contact met de weg.

Het belang van een goed autoband profiel

Het profiel van winterbanden is bij aankoop dieper dan van zomerbanden. Niet gek, want in de winter is grip extra belangrijk als je op gladde of besneeuwde wegen rijdt. Houd de profieldiepte van jouw winterbanden daarom goed in de gaten. Is het profiel minder dan 4 mm? Dan is het verstandig nieuwe winterbanden aan te schaffen.

Bij de aanschaf hebben zomerbanden een profieldiepte van doorgaans 8 mm. De profieldiepte van een nieuwe winterband ligt op circa 9 mm. Hoewel er specifiek voor winterbanden wettelijk geen profieldiepte vastgelegd is adviseert o.a. de ANWB voor winterbanden een profieldiepte van 4 mm te hanteren. Lees ons artikel winterbanden versus zomerbanden hoe een set winterbanden kan bijdragen aan het rijcomfort tijdens winterse omstandigheden.

Profieldiepte banden

De minimale profieldiepte van jouw autoband mag niet minder zijn dan 1,6 millimeter. Dit geldt overigens voor zowel zomer-, winter-, als all season banden. Is je bandenprofiel zover afgesleten dat het profiel minder is dan deze norm? Dan komt je auto niet door de APK-keuring. Slijtage-indicatoren in de lengtegroeven van de band waarschuwen je als de profieldiepte onvoldoende is. Deze bestaan uit gelijkmatig verdeelde dwarsstreepjes in de lange groeven. Bij een profieldiepte van 1,6 millimeter of minder worden deze goed zichtbaar. Bij winterbanden zijn deze al bij een profieldiepte van 4 millimeter te constateren. Zodra je deze minimale diepte hebt bereikt, ben je eigenlijk al te laat. Wij raden dan ook aan om je autoband tijdig te vervangen.

Wanneer de profieldiepte van een winterband onder de vier millimeter komt verliezen de meeste winterbanden hun grip. In de wet is opgenomen dat je normale (zomer) banden minimaal 1,6 mm. diepte moeten hebben. Dit wordt ook als richtlijn gehanteerd tijdens de eerder genoemde jaarlijkse APK keuring van jouw auto.

Wanneer er gekeken wordt naar de slijtage en aansluitend de houdbaarheid van de band, focust men doorgaans op het middelste gedeelte van de band. De zijkanten worden natuurlijk ook bekeken, maar de marge van 4mm wordt streng toegepast op het middenstuk van de band. De ANWB adviseert overigens om uit veiligheid toch zeker 2 mm als marge aan te houden en bij winterbanden 4 mm.

Waarborg de kwaliteit en veiligheid van je banden!

Kortom, banden slijten en verouderen naar mate de jaren vorderen. Slijtage en veroudering zorgen bij je autobanden doorgaans voor een afname van de profieldiepte en uitdroging van het rubber. Wil je niet alleen de kwaliteit van jouw banden waarborgen. maar ook de veiligheid dan adviseren wij je een paar keer per jaar het profiel van je autoband te controleren.

Heb je nog vragen over bandenprofielen of over het vervangen van autobanden? Neem dan gerust contact met ons op door vrijblijvend onderstaand contactformulier in te vullen of te bellen naar 088 – 255 72 91.

Contact Formulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.