• Snel en gemakkelijk van banden wisselen
  • Vandaag voor 17:00 uur besteld, montage op locatie binnen 2 werkdagen
  • De beste prijs voor nieuwe banden
088-2557 291

Levensduur autobanden, behoud de kwaliteit!

Wanneer je aan de gemiddelde autobestuurder de vraag stelt wat hij of zij zoekt in een autoband krijg je vaak te horen, “een goede prijs - kwaliteit verhouding”. Bij het kopen van een nieuwe set banden is het echter niet altijd duidelijk hoelang de gekozen banden veiligheid bieden. Op deze pagina gaan we daarom dieper in op de levensduur van een autoband en wat hier allemaal invloed op heeft. Ook geven we je enkele tips. Bijv. hoe je zelf zuiniger met je banden om kunt gaan zodat ze langer mee gaan.

Invloeden op levensduur autobanden

De levensduur van de banden is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst moet er gekeken worden naar het rijgedrag van de bestuurder. Wanneer hij/zij een sportievere rijstijl heeft zal er vaker worden opgetrokken en afgeremd met de auto. Dit bevordert uiteraard de slijtage aan de band. Ditzelfde geld ook voor “te” hard rijden. Hoe hoger de snelheid van de auto, hoe meer het profiel van de desbetreffende autobanden aangetast wordt.

Een te lage bandenspanning zorgt tevens voor een snellere slijtage van jouw autobanden. Door een verminderde wegligging zal de band “meer moeite” moeten doen om zich enerzijds aan te passen aan het rijgedrag van de bestuurder en anderzijds de juiste grip op het wegdek vast te houden. Doordat de motor bij een te lage bandenspanning meer werk moet verrichten om de auto voort te bewegen zal je brandstofverbruik ook nog eens verhoogd worden. Te lage bandenspanning kost je dus nieuwe banden op de langere termijn. Op de korte termijn ben je meer geld kwijt aan brandstof.

Het merk en het type van de band kunnen als derde van invloed zijn op de levensduur van jouw autoband. Doordat bandenmerken als Michelin, Bridgestone en Continental hun banden uitvoerig testen en gebruik maken van kwalitatief beter rubber zijn banden van deze producenten doorgaans niet alleen betrouwbaarder, maar ook duurzamer. Andere producenten besparen soms op materialen wat voor hun goedkoper in te kopen is. Of maken juist gebruik van materiaal dat de band “stiller” maakt. Vaak versnelt dit juist het slijtageproces van de band.

Gemiddelde levensduur van autobanden

Recent onderzoek wijst uit dat de gemiddelde afstand die je met autobanden kunt afleggen tussen de 30.000 en 100.000 km ligt. Hiermee komt de gemiddelde levensduur van autobanden op ongeveer 65.000 km bij gebruik op “normaal” wegdek.

Als de inkeping (profiel) van de autobanden te ver is geslonken, dan is de autoband aan het einde van zijn levensduur en moet worden vervangen.

Tips om zuiniger met je autobanden om te gaan

  1. Rij niet te hard. Een te hoge snelheid bevordert het slijtageproces.
  2. Rem niet te laat. Met af en toe iets sportiever rijden is natuurlijk niets mis. Wanneer je echter te vaak te laat op de rem moet staan slijt het profiel van je band echter sneller. Rem dus vaker op tijd en laat je auto af en toe ook uitrollen. Hiermee zullen je autobanden langer mee gaan.
  3. Investeer in kwalitatieve goede banden van een goed merk. Deze zijn niet alleen duurzamer maar vaak ook veiliger!
  4. Controleer regelmatig de bandenspanning zodat je o.a. slijtage tegengaat en de veiligheid van jezelf en je passagiers vergroot.

Heb je nog vragen over bandenprofielen of over het vervangen van autobanden? Neem dan gerust contact met ons op door vrijblijvend onderstaand contactformulier in te vullen of te bellen naar 088 -2557 291.

Contact Formulier