• Snel en gemakkelijk van banden wisselen
  • Bandenwissel thuis of op kantoor
  • De beste prijs voor nieuwe banden

Levensduur autobanden, behoud de kwaliteit!

Wanneer je aan de gemiddelde autobestuurder de vraag stelt wat hij of zij zoekt in een autoband krijg je vaak te horen, “een goede prijs - kwaliteit verhouding”. Bij het kopen van een nieuwe set banden is het echter niet altijd duidelijk hoelang de gekozen banden veiligheid bieden. Op deze pagina gaan we daarom dieper in op de levensduur van autobanden en wat hier allemaal invloed op heeft. Ook geven we je enkele tips. Bijv. hoe je zelf zuiniger met je banden om kunt gaan zodat ze langer mee gaan.

Nieuwe banden kopen?

Invloeden op levensduur autobanden

De levensduur van je banden is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het rijgedrag van de bestuurder. Bij een sportieve rijstijl zal er vaker worden opgetrokken en afgeremd met de auto. Dit vergroot uiteraard de slijtage aan de band. Ditzelfde geldt ook voor “te” hard rijden. Hoe hoger de snelheid van de auto, hoe meer het profiel van de desbetreffende autobanden zal slijten.

Bandenspanning

Een te lage bandenspanning zorgt ook voor een snellere slijtage van de autobanden. Door een verminderde wegligging zal de band “meer moeite” moeten doen om zich enerzijds aan te passen aan het rijgedrag van de bestuurder en anderzijds de juiste grip op het wegdek vast te houden. Doordat de motor bij een te lage bandenspanning meer werk moet verrichten om de auto voort te bewegen zal je brandstofverbruik ook nog eens verhoogd worden. Te lage bandenspanning kost je dus nieuwe banden op de langere termijn en op de korte termijn ben je meer geld kwijt aan brandstof.

Banden balanceren voor gelijkmatige bandenslijtage

Om bij hogere snelheden trillen en schudden van je auto te voorkomen is het van belang dat de wielen over de hele omtrek even zwaar zijn. Door je wielen uit te balanceren zorg je voor gelijkmatige bandenslijtage, bovendien verhoog je je rijcomfort. Let er dan ook bij de montage van nieuwe banden op dat je banden gebalanceerd worden.

Seizoen

Winterbanden slijten bij een temperatuur boven de 15 graden 20% sneller dan zomerbanden. Om te zorgen voor minder slijtage is het van belang om op banden te rijden die passen bij het seizoen.

Gemiddelde levensduur van autobanden

Recent onderzoek wijst uit dat de gemiddelde afstand die je met autobanden kunt afleggen tussen de 30.000 en 100.000 km ligt. Hiermee komt de gemiddelde levensduur van autobanden op ongeveer 65.000 km bij gebruik op “normaal” wegdek. Als de inkeping (profiel) van de autobanden te ver is geslonken, dan is de autoband aan het einde van zijn levensduur en moet je deze vervangen.

Tips om zuiniger met je autobanden om te gaan

  1. Rij niet te hard. Een te hoge snelheid bevordert het slijtageproces.
  2. Rem niet te laat. Met af en toe iets sportiever rijden is natuurlijk niets mis. Wanneer je echter te vaak te laat op de rem moet staan slijt het profiel van je band sneller. Rem dus vaker op tijd en laat je auto af en toe ook uitrollen. Hiermee zullen je autobanden langer mee gaan.
  3. Investeer in kwalitatieve goede banden van een goed merk. Deze zijn niet alleen duurzamer maar vaak ook veiliger!
  4. Controleer regelmatig de bandenspanning zodat je o.a. slijtage tegengaat en de veiligheid van jezelf en je passagiers vergroot.
  5. Rij op de juiste type banden: winterbanden in de winter, zomerbanden in de zomer.
  6. Sla je autobanden zorgvuldig op, bijvoorbeeld op een velgenboom; zo voorkom je vervorming!

levensduur autobanden - velgenboom

Heb je nog vragen over bandenprofielen of over het vervangen van autobanden? Neem dan gerust contact met ons op door vrijblijvend onderstaand contactformulier in te vullen of te bellen naar 088 -2557 291.

Contact Formulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.