• Snel en gemakkelijk van banden wisselen
  • Bandenwissel thuis of op kantoor
  • De beste prijs voor nieuwe banden

Het EU-Bandenlabel, een belangrijk keurmerk

Het Europees bandenlabel biedt allerlei belangrijke informatie over de veiligheid en milieuaspecten van een autoband. Daarom zijn alle Europese verkooppunten van autobanden vanaf januari 2012 verplicht om het Europees bandenlabel te gebruiken. Het bandenlabel geeft onder andere informatie over het brandstofverbruik, de veiligheid en de bijkomende geluidsproductie van de desbetreffende autoband. Hiermee worden consumenten gestimuleerd een bewuste keuze te maken bij het uitzoeken van de juiste autoband voor hun geliefde auto. Op deze pagina zetten wij alle aspecten omtrent het Europese Bandenlabel op een rij en waar een autoband aan moet voldoen om het label te krijgen.

Nieuwe banden kopen?

Waar staat het EU–bandenlabel voor?

Het EU-bandenlabel stelt vele eisen aan een autoband. Omdat het aanbod aan autobanden op de markt erg uitgebreid is bestaan er vereisten voor het EU Bandenlabel in 3 verschillende categorieën. Namelijk:

1 Brandstofverbruik / rolweerstand
De rolweerstand heeft een belangrijke invloed op het brandstofverbruik van de auto. Met het bijkomende brandstofverbruik heeft de rolweerstand ook invloed op hoe zuinig de auto rijdt en in hoeverre de auto voor uitstoot zorgt. Dit komt omdat een laag brandstofverbruik een positief effect heeft op de CO2 uitstoot van het voertuig. Er zit een brandstofbesparing van 1,5% tussen een klasse verschil. En tussen het hoogste (label A) en het laagste (label G) zit zelfs een maximum verschil van 7,5%. Er zijn dus zowel economische als ecologische factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

2 Grip op nat wegdek / remprestatie
De grip en remweg van de betreffende autoband zijn misschien wel de belangrijkste veiligheidskenmerken van een autoband. Wanneer een autoband hier goede testscores op haalt resulteert dit in een hogere classificering van de band. Omdat de veiligheid van de bestuurder en haar passagiers voorop staat kan een goede band de cruciale factor zijn in het vermijden van een ongeval. Dit wordt bij nat wegdek ingedeeld in klassen A tot en met F. Waarbij klasse “A” de best presterende klasse is en “F” de minst goed presterende. (Klassen D en G worden niet gebruikt voor personenwagens).

3 Extern rolgeluid / geluidsemissie
Het rolgeluid van een bedrijfswagenband draagt bij aan eventuele geluidsoverlast. Naast de gemeten waarde in decibel (dB), toont het label het geluidsniveau in klassen van één tot drie geluidsgolven. Drie geluidsgolven geven aan dat deze banden de termijn die vanaf 2016 geldt  zal overschrijden. Banden met twee geluidsgolven voldoen aan deze toekomstige norm. Banden met één geluidsgolf vallen met meer dan 3 dB onder deze norm. Kort gezegd kun je de golven dus als volgt interpreteren.

1. zwarte golf: stil (3 dB of meer onder de Europese limiet)
2. zwarte golven: matig (tussen de Europese limiet en 3 dB minder)
3. zwarte golven: luid (boven de Europese limiet)

Het EU Bandenlabel volgens ANWB

De ANWB heeft het waarborgen van de kwaliteit van de autoband hoog in het vaandel staan. Het label stimuleert bandenfabrikanten om een geluidsarme, veilige band te ontwikkelen waarmee zuinig kan worden gereden. De ANWB raadt iedereen echter aan om ook deskundig advies in te winnen en bandentests te raadplegen bij het kopen van een nieuwe set autobanden. Juist deze persoonlijke vergelijking aangevuld met professioneel advies is belangrijk, omdat veel eigenschappen van een band elkaar tegenwerken. Zo gaat het verbeteren van grip doorgaans ten koste van de slijtvastheid. Bandenfabrikanten staan dus steeds voor de uitdaging een compromis te vinden en de verschillende eigenschappen zo goed mogelijk samen te laten komen in een autoband. Of dit gelukt is wordt beoordeeld met een uitvoerige bandentest.

Conclusie

Kortom, het EU Bandelabel is een keurmerk waarbij er zorgvuldig naar bepaalde aspecten van een autoband gekeken is. Raadpleeg echter altijd zelf professionele testen en adviseurs voor jouw aankoop. Alleen op deze manier krijg je een goede indruk van de totale prestatie van de autoband.

Contact Formulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.