Vandaag voor 17:00 uur besteld, montage op locatie binnen 2 werkdagen.

Text

Loadindex - Draagvermogen van banden

Hieronder vindt u meer informatie over het draagvermogen van banden; wat het betekent, hoe u deze berekent en wat er gebeurt bij overbelasting. Daaronder vindt u meer informatie over de maximale snelheid die een band heeft en een uitleg hoe u deze kunt berekenen contact met ons op. Wij vertellen u graag hoe u deze loadindex zelf kunt berekenen.


Wat betekent het banden draagvermogen?

Het draagvermogen van een band geeft de maximum toegelaten belasting aan, oftewel het aantal kilo’s dat een band mag dragen. Wanneer u weet wat het draagvermogen van uw banden is, dan weet u hoeveel gewicht u op de banden mag uitoefenen; dus hoe zwaar de auto + bagage mag zijn. Het draagvermogen geeft u informatie om te voorkomen dat u uw auto niet overbelast.

Waar vind ik de loadindex?

De loadindex staat aangegeven op de autoband. In de afbeelding  ziet u cijfers in reliëf op de zijkant van de band staan: 205/55 R16 91V. Het cijfer 91 geeft hierbij de loadindex van de band aan. De loadindex is altijd een cijfer tussen de 71 en 120. 

Gegevens om draagvermogen te berekenen

De maximale loadindex van mijn auto berekenen

Met het cijfer uit voorgaand voorbeeld kunt u aan de hand van de tabel het maximale draagvermogen van de band opzoeken. Zoals u kunt zien is in het voorbeeld de loadindex 91 en het daarbij maximale draagvermogen van 615 kilo.  Het maximale draagvermogen van uw auto berekenen wordt nu eenvoudig. Als de maximale loadindex van de band 615 kilo is, is deze voor de hele auto 2460 kilo (4 x 615 kilo).

loadindex - draagvermogen band

De minimale loadindex van mijn banden
berekenen

Weet u het gewicht van uw auto? Dan kunt u uitrekenen of u wel de juiste banden met de juiste loadindex onder uw auto heeft. Neem hiervoor het totaalgewicht van uw auto –bijvoorbeeld 1500 kilo -  en deel dit door 4 (uw banden). U komt dan op 375 kilo uit. Aan de hand van de tabel ziet u dat de loadindex minimaal 74 moet zijn. 
U heeft dit berekend met het gewicht van de auto, dus zonder extra bagage. Het kan dus zijn dat u met uw extra bagage, andere banden onder uw auto zou moeten plaatsen. 

Verkeerde loadindex: overbelasting van de banden

Heeft u banden met een verkeerde loadindex onder uw auto, dan wordt de band overbelast.  Een snelle slijtage, eerder vervangen en de kans op een klapband nemen daardoor aanzienlijk toe. Ook kan bij een verkeerde loadindex de auto zijwindgevoeliger worden.

Veilig de weg op met de juiste loadindex van uw banden? Meten is weten!

In Nederland zijn alleen regels voor loadindexs als het gaat om bedrijfswagen. Als je te laag kiest is het afkeur. Voor personenauto’s zijn geen regels. Toch adviseren wij wel om er goed naar te kijken. Let wel op: je mag wel een hogere loadsindex mag nemen maar geen lagere. Wanneer je loadindex bijvoorbeeld 215-65-16 102V is, mag je ook 215-65-16 109V nemen.

Wat gebeurt er bij overbelasting van de banden?

Wanneer u de minimale loadindex heeft berekend, en u ziet dat de daadwerkelijke loadindex van uw band onder dit minimum zit, dan is de band overbelast. Hier zult u niet direct iets van merken, maar de band zal sneller verslijten en de kans op een klapband neemt toe. De situatie wordt ernstiger bij meerdere negatieve factoren, zoals een te lage luchtdruk, hoge snelheid en hoge buitentemperaturen. De auto wordt dan ‘zijwindgevoeliger’ en heeft sneller overbelaste remmen.         

Wat is de snelheidsindex

De snelheidsindex van banden geeft aan wat de maximale snelheid van uw banden mag zijn. Met ander woorden: hoeveel kilometer per uur kunnen uw banden verdragen.  Heeft u bijvoorbeeld een type ‘H’ band onder uw auto, dan wil dit zeggen dat de maximumsnelheid van deze band 210 kilometer er uur is. 

snelheid index van band

Contact

Deze snelheidsindex wordt aangegeven in het instructieboekje van uw auto. Kunt u het niet vinden of weet u het niet zeker? Neem contact op, wij geven u graag de juiste informatie! 088 255 72 91