• Snel en gemakkelijk van banden wisselen
  • Bandenwissel thuis of op kantoor
  • De beste prijs voor nieuwe banden

Loadindex – Draagvermogen van banden

Op deze pagina leggen we uit hoe het draagvermogen van banden werkt, ook wel de loadindex genoemd; wat het betekent, hoe je het berekent en wat er gebeurt bij overbelasting. Je vindt ook informatie over de maximale snelheid die een band heeft en een uitleg hoe je deze kunt berekenen. Wij vertellen je graag hoe je de loadindex zelf kunt berekenen.

Nieuwe banden kopen?

Wat betekent het banden draagvermogen?

Het draagvermogen van een band geeft de maximum toegelaten belasting aan, oftewel het aantal kilo’s dat een band mag dragen. Wanneer je weet wat het draagvermogen van je banden is, dan weet je hoeveel gewicht je op de banden mag uitoefenen; dus hoe zwaar de auto + bagage mag zijn. Het draagvermogen geeft je informatie om te voorkomen dat je jouw auto niet overbelast.

Waar vind ik de loadindex?

De loadindex staat aangegeven op de autoband. In de afbeelding zie je cijfers in reliëf op de zijkant van de band staan: 265/35 ZR19  98Y. Het cijfer 98 geeft hierbij de loadindex van de band aan. De loadindex is altijd een cijfer tussen de 71 en 120.

draagvermogen band

De maximale loadindex van mijn auto berekenen

Met het cijfer uit voorgaand voorbeeld kun je aan de hand van de tabel het maximale draagvermogen van de band opzoeken. Zoals je ziet is in het voorbeeld de loadindex 98 en het daarbij maximale draagvermogen 750 kilo. Het maximale draagvermogen van je auto berekenen wordt nu eenvoudig. Als de maximale loadindex van de band 750 kilo is, is deze voor de hele auto 3000 kilo (4 x 750 kilo).

draagvermogen banden berekenen

De minimale loadindex van mijn banden berekenen

Weet je het gewicht van jouw auto? Dan kun je uitrekenen of je wel de juiste banden met de juiste loadindex onder je auto hebt. Neem hiervoor het totaalgewicht van je auto –bijvoorbeeld 1500 kilo –  en deel dit door 4 (banden). Je komt dan op 375 kilo uit. Aan de hand van de tabel zie je dat de loadindex minimaal 74 moet zijn.
Je heb dit nu berekend met het gewicht van de auto, dus zonder extra bagage. Het kan dus zijn dat je met extra bagage, andere banden onder je auto zou moeten plaatsen.

Verkeerde loadindex: overbelasting van de banden

Heb je banden met een verkeerde loadindex onder jouw auto? Dan wordt de band overbelast. Een snelle slijtage, eerder vervangen en de kans op een klapband nemen daardoor aanzienlijk toe. Ook zal bij een verkeerde loadindex de auto zijwindgevoeliger worden.

Veilig de weg op met de juiste loadindex van jouw banden? Bestel de banden met de juiste loadindex door hier te klikken.

In Nederland zijn alleen regels voor loadindexs als het gaat om een bedrijfswagen. Als je te laag kiest is het afkeur. Voor personenauto’s zijn geen regels. Toch adviseren wij wel om er goed naar te kijken. Let wel op: je mag wel een hogere loadsindex nemen, maar geen lagere. Wanneer je loadindex bijvoorbeeld 215-65-16 102V is, mag je ook 215-65-16 109V nemen.

Wat gebeurt er bij overbelasting van de banden?

Wanneer je de minimale loadindex hebt berekent en je ziet dat de daadwerkelijke loadindex van jouw band onder dit minimum zit, dan is de band overbelast. Hier zal je niet direct iets van merken, maar de band zal sneller slijten en de kans op een klapband neemt toe. De situatie wordt ernstiger bij meerdere negatieve factoren, zoals een te lage luchtdruk, hoge snelheid en hoge buitentemperaturen. De auto wordt  ‘zijwindgevoeliger’ en heeft sneller overbelaste remmen.

Wat is de snelheidsindex?

De snelheidsindex van banden geeft aan wat de maximale snelheid van je banden mag zijn. Met andere woorden: hoeveel kilometer per uur kunnen je banden verdragen.  Heb je bijvoorbeeld een type ‘H’ band onder je auto? Dat wil dit zeggen dat de maximumsnelheid van deze band 210 kilometer er uur is.

Contact

Deze snelheidsindex wordt aangegeven in het instructieboekje van je auto. Kun je het niet vinden of weet je het niet zeker? Neem via onderstaand contactformulier vrijblijvend contact op, wij geven graag de juiste informatie! Of bel naar 088 255 72 91.

Contact Formulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.