• Snel en gemakkelijk van banden wisselen
  • Vandaag voor 17:00 uur besteld, montage op locatie binnen 2 werkdagen
  • De beste prijs voor nieuwe banden
088-2557 291

Bandenspanning controleren

Er zijn verschillende redenen om je bandenspanning regelmatig te controleren. Veiligheid en brandstofverbruik van de auto zijn hier één van. Hieronder een korte uitleg hoe je de bandenspanning moet controleren en waarom dit zo belangrijk is.

1) Zoek de juiste bandenspanning voor je auto

Voordat je begint met de bandenspanning controle moet je eerst weten wat de juiste bandenspanning is. De juiste bandenspanning voor jouw banden staat in het onderhoudsboekje van je auto en vaak ook op een sticker in het portier aan de bestuurderskant. Het kan zijn dat de gewenste spanning van de voorbanden verschilt met die van de achterbanden. Ga je rijden met een wat zwaarder beladen auto? Controleer dan of de autofabrikant hiervoor een andere bandenspanning heeft aangegeven. Let hier op, wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Wat is de juiste bandenspanning voor mijn winterbanden?

Wij adviseren om voor je winterbanden een bandenspanning aan te houden van 0,2 bar hoger dan je zomerbanden. Dit vanwege de lagere temperaturen in de winter.

2. De bandenspanning controleren van alle banden

Meet je bandenspanning bij voorkeur als de auto al lange tijd stilstaat. Moet je nog een stukje rijden naar het tankstation? Dat is geen probleem, bij een afstand van minder dan 5 kilometer zijn je banden nog koud genoeg.

Bandenspanning meten bij een tankstation

Je bandenspanning meten en direct de banden oppompen? Dit is mogelijk bij de meeste tankstations in Nederland. Bij het tankstation stel je eerst de meter van de pomp in op de juiste spanning. Vervolgens doorloop je per band de volgende stappen:

  1. Schroef het dopje van het ventiel;
  2. Sluit het mondstuk van de pomp aan op het ventiel;
  3. Houd het mondstuk recht op het ventiel zodat deze niet breekt;
  4. Doe dit totdat je de gewenste bandenspanning bereikt (meestal hoort je dan een signaal).

Bandenspanning meten met een eigen bandenspanningsmeter

Je zet de bandenspanningsmeter op het ventiel en leest de bandenspanning af van het display. Bij een elektrische bandenspanningsmeter kun je zelf de gewenste bandenspanning instellen. De exacte gebruiksaanwijzing verschilt per bandenspanningsmeter.

3. De bandenspanning iedere maand controleren

Wij adviseren om iedere maand de bandenspanning van je auto te controleren. Bij een te lage bandenspanning verbruik je meer brandstof, de wegligging van de auto is minder goed en je hebt meer kans op een klapband. Ook een te hoge bandenspanning is niet goed, omdat dit zorgt voor een slechter contact met de weg en een hogere bandenslijtage. Wij raden je ook aan om jouw banden regelmatig te controleren op beschadigingen.