• Snel en gemakkelijk van banden wisselen
  • Bandenwissel thuis of op kantoor
  • De beste prijs voor nieuwe banden

Bandenspanning controleren

Door regelmatig je bandenspanning te controleren zorg je ervoor dat je veilig de weg op gaat. Bovendien bespaar je op brandstofgebruik. Autobanden met de juiste bandenspanning zorgen namelijk voor de optimale remweg en een stabiele wegligging. Zo rij je een stuk veiliger en verbruik je minder brandstof. Op deze pagina leggen we uit hoe je de bandenspanning controleert.

Nieuwe banden kopen?

1. Zoek de juiste bandenspanning voor je auto

Voordat je begint met de controle van je bandenspanning moet je eerst weten wat de benodigde bandenspanning is. De juiste bandenspanning voor jouw banden staat in het onderhoudsboekje van je auto.  En vaak ook op een sticker in het portier aan de bestuurderskant. Het kan zijn dat de gewenste spanning van de voorbanden verschilt met die van de achterbanden. Ga je rijden met een wat zwaarder beladen auto? Controleer dan of de autofabrikant hiervoor een andere bandenspanning heeft aangegeven. Dit is met name belangrijk als je bijv. met een volgeladen auto op vakantie gaat.

Wat is de juiste bandenspanning voor mijn winterbanden?

Wij adviseren om voor je winterbanden een bandenspanning aan te houden van 0,2 bar hoger dan je zomerbanden. Dit vanwege de lagere temperaturen in de winter.

2. De bandenspanning controleren

Meet je bandenspanning bij voorkeur als de auto al lange tijd stilstaat. Moet je nog een stukje rijden naar het tankstation? Dat is geen probleem, bij een afstand van minder dan 5 kilometer zijn je banden nog koud genoeg.

Bandenspanning meten bij een tankstation

Je bandenspanning meten en direct de banden oppompen? Dit is mogelijk bij de meeste tankstations in Nederland. Bij het tankstation stel je eerst de meter van de pomp in op de juiste spanning. Vervolgens doorloop je per band de volgende stappen:

  1. Schroef het dopje van het ventiel;
  2. Sluit het mondstuk van de pomp aan op het ventiel;
  3. Houd het mondstuk recht op het ventiel zodat deze niet breekt;
  4. Doe dit totdat je de gewenste bandenspanning bereikt (meestal hoor je dan een signaal).

Bandenspanning meten met een eigen bandenspanningsmeter

Je zet de bandenspanningsmeter op het ventiel en leest de bandenspanning van het display af. Bij een elektrische bandenspanningsmeter kun je zelf de gewenste bandenspanning instellen. De exacte gebruiksaanwijzing verschilt per bandenspanningsmeter.

3. De bandenspanning iedere maand controleren

Wij adviseren om iedere maand de bandenspanning van je auto te controleren. Bij een te lage bandenspanning verbruik je meer brandstof, de wegligging van de auto is minder goed en je hebt meer kans op een klapband. Ook een te hoge bandenspanning is niet goed, omdat dit zorgt voor een slechter contact met de weg en een hogere bandenslijtage. Wij raden je ook aan om jouw banden regelmatig te controleren op beschadigingen.

Hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit? Wij helpen je graag verder. Vul onderstaand contactformulier in of bel naar 088 – 255 72 91. We leggen graag uit welke autobanden het best bij jouw auto en rijgedrag passen.

Contact Formulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.