Vandaag voor 17:00 uur besteld, montage op locatie binnen 2 werkdagen.

Bandenspanning controleren; hoe en waarom

Er zijn verschillende redenen om uw bandenspanning regelmatig te controleren. Veiligheid en brandstofverbruik van de auto zijn hier één van. Hieronder een korte uitleg hoe je de bandenspanning moet controleren en waarom dit zo belangrijk is.


1.  Zoek de juiste bandenspanning voor uw auto

Voordat u begint met de bandenspanning te controleren moet u eerst weten wat de juiste bandenspanning is. De juiste bandenspanning voor uw banden staat in het onderhoudsboekje van uw auto en vaak ook op een sticker in het portier aan de bestuurderskant. Het kan zijn dat de gewenste spanning van de voorbanden
verschilt met die van de achterbanden. Gaat u rijden met een wat zwaarder beladen auto? Controleer dan of de autofabrikant hiervoor een andere bandenspanning heeft aangegeven. Let hier op, wanneer u bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Bandenspanning controleren

Wat is de juiste bandenspanning voor mijn winterbanden?

Wij adviseren om voor uw winterbanden een bandenspanning aan te houden van 0,2 bar hoger dan uw zomerbanden. Dit vanwege de lagere temperaturen in de winter.

2. De bandenspanning controleren van alle banden

Meet uw bandenspanning bij voorkeur als de auto al lange tijd stilstaat. Moet u nog een stukje rijden naar het tankstation? Dat is geen probleem, bij een afstand van minder dan 5 kilometer zijn uw banden nog koud genoeg.

Bandenspanning meten bij een tankstation
Uw bandenspanning meten en direct uw banden oppompen? Dit is mogelijk bij de meeste tankstations in Nederland. Bij het tankstation stelt u eerst de meter van de pomp in op de juiste spanning. Vervolgens doorloopt u per band de volgende stappen:

  1. Schroef het dopje van het ventiel
  2. Sluit het mondstuk van de pomp aan op het ventiel
  3. Houd het mondstuk recht op het ventiel zodat deze niet breekt
  4. Doe dit totdat u de gewenste bandenspanning bereikt (meestal hoort u dan een signaal)
Bandenspanning meter

Bandenspanning meten met een eigen bandenspanningsmeter

U zet dan de bandenspanningsmeter op het ventiel en leest de bandenspanning af van het display. Bij een elektrische bandenspanningsmeter kunt u zelf de gewenste bandenspanning instellen. De exacte gebruiksaanwijzing verschilt per bandenspanningsmeter.

3. De bandenspanning iedere maand controleren

Wij adviseren om iedere maand de bandenspanning van uw auto te controleren. Bij een te lage bandenspanning verbruikt u meer brandstof, de wegligging van uw auto is minder goed en u heeft meer kans op een klapband. Ook een te hoge bandenspanning is niet goed, omdat dit zorgt voor een slechter contact met de weg en een hogere bandenslijtage. Wij raden u ook aan om uw banden regelmatig te controleren op beschadigingen.