• Snel en gemakkelijk van banden wisselen
  • Bandenwissel thuis of op kantoor
  • De beste prijs voor nieuwe banden

Reparatieset autobanden, de 2 beste manieren

Wanneer je onverwachts met een lekke band langs de weg komt te staan en je geen reserveband hebt is het een optie zelf je band (tijdelijk) te repareren met een reparatieset. Op deze pagina behandelen we de twee populairste reparatie manieren. En waar je verder nog op dient te letten tijdens de reparatie van je autoband.

Nieuwe banden kopen?

Soort schade aan jouw autoband

Vanzelfsprekend bestaan er diverse vormen van schade aan je autoband. Een spijker in je autoband is doorgaans eenvoudiger op te lossen dan bijvoorbeeld een scheur of V-vormige beschadiging in je band. De locatie van de schade speelt hierbij ook een grote rol. Zit de schade bijv. op het loopvlak van de band? Dan kan het in veel gevallen gewoon hersteld worden. Heeft je band echter schade op plekken als de schouder, wang of hiel van de band opgelopen? Dan is de kans groot dat repareren niet mogelijk is.

Verschillende reparatiesets voor jouw banden

Voor een snelle reparatie thuis of onderweg zijn er verschillende manieren om je banden (tijdelijk) zelf te repareren. De zogenaamde reparatiesets geven je de gelegenheid bij schade aan je band toch door te kunnen rijden naar bijv. een garage of specialist. Zorg er wel voor dat je niet te lang met zo’n tijdelijke reparatie doorrijdt. Wanneer je te lang doorrijdt met deze “noodoplossing” kan dit niet alleen blijvende schade opleveren voor de band, maar ook aan je auto. Hoe langer je doorrijdt, hoe onveiliger de band wordt. Om je banden tijdelijk te herstellen zijn er diverse mogelijkheden op de markt:

1. Dichtingsmiddel als reparatiemiddel
Dit is de goedkoopste noodoplossing in afwachting van professionele herstelling. Verwijder (indien mogelijk) eerst het voorwerp wat de schade veroorzaakt heeft. Laat vervolgens de lucht uit de band lopen door een slangetje aan te sluiten op het ventiel. Door tot slot het gat met dichtmiddel en perslucht te herstellen gaat je band nog circa 2 jaar mee. Wij raden je echter aan de band permanent te laten repareren of te laten vervangen. Na het inspuiten van het dichtingsmiddel is je band niet meer op haar oude niveau en door de perslucht weet je niet precies of je de juiste bandenspanning bereikt hebt.

2. Reparatieset met opvulreepjes
Wanneer je zelf iets handiger bent bestaan er ook professionele reparatiesets. Vrij goedkoop in aanschaf, maar minder makkelijk te hanteren. Om bijv. voldoende kracht te kunnen zetten, moet je vrij bij het loopvlak van de band kunnen. Dat wil zeggen dat het wiel eerst van de auto af gehaald moet worden.

Het gaatje in de band moet eerst gaaf en ruimer gemaakt worden. Vervolgens moet je met de bijgeleverde naald een reparatiestrip in het gat duwen en vastkleven. De eindjes aan de buitenkant van de band dienen afgesneden te worden waarna de band opgepompt dient te worden met de CO2-patronen of een compressor.

Vakmanschap & Regelgeving Zelf-reparatie

Nadat je jouw band gerepareerd hebt met een zelf-reparatieset is het belangrijk je autoband te laten taxeren door een specialist. Hij of zij bekijkt de band eventueel van binnen en beoordeeld of het verantwoord is om de band “volledig” te repareren of dat het niet meer verantwoord is hiermee door te rijden. Zo’n specialist beoordeelt de band op de volgende punten:

  • Schade aan het loopvlak mag (doorgaans) worden gerepareerd;
  • Schade aan schouder, zijwand of hiel mag alleen aan de oppervlakte worden gerepareerd;
  • Een autoband mag niet meer dan 3 keer worden gerepareerd;
  • Er moet minimaal 40mm tussen schadeplekken zitten.

Vragen

Er zijn verschillende vormen van zelf-reparatiesets wanneer je schade aan jouw band kunt herstellen. Let echter wel op dat dit slechts “noodoplossingen” zijn. Het is niet veilig en verantwoord om nog veel kilometers te maken met de gerepareerde band. Ga na jouw eigen reparatie daarom altijd langs een garage of specialist voor een correcte beoordeling van de band.

Heb je nog vragen over autobanden reparatiesets? Neem dan gerust contact met ons op door vrijblijvend onderstaand contactformulier in te vullen of te bellen naar 088 255 72 91.

Contact Formulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.