• Snel en gemakkelijk van banden wisselen
  • Bandenwissel thuis of op kantoor
  • De beste prijs voor nieuwe banden

Welk profiel moet mijn autoband hebben?

Een goed bandenprofiel is uiterst belangrijk. Autobanden maken immers voortdurend contact met het wegdek en daarvoor is goede grip essentieel. Door wrijving met het asfalt slijten de banden. Het is eveneens verplicht en cruciaal voor jou eigen veiligheid dat het profiel van je autoband voldoet aan de Nederlandse wetgeving. Wanneer er sprake is van slijtage kunnen regen en andere weersomstandigheden van grote invloed zijn tijdens het autorijden.

Nieuwe banden kopen?

Wettelijk minimum profieldiepte

De minimale profieldiepte van je autoband mag niet minder zijn dan 1,6 millimeter. Dit geldt overigens voor zowel zomer-, winter-, als all season banden. Als je een bandenprofiel hebt waarbij de band zover is afgesleten dat het profiel minder is als deze norm, komt je auto niet door de Apk-keuring. Slijtage-indicatoren in de lengtegroeven van je band waarschuwen je als de profieldiepte onvoldoende is. Deze bestaan uit gelijkmatig verdeelde dwarsstreepjes in de lange groeven. Bij een profieldiepte van 1,6 millimeter of minder worden deze goed zichtbaar. Bij winterbanden zijn deze al bij een profieldiepte van 4 millimeter te constateren. Zodra je deze minimale diepte bereikt, ben je eigenlijk al te laat. Wij raden je aan om je zomerbanden te vervangen als de profieldiepte minder dan 2 mm is. Om veilig een gladde weg om te rijden met winterbanden adviseren wij om deze te vervangen als de profieldiepte minder dan 4 mm is.

Profiel zomerbanden

Wanneer je op zomerbanden rijdt, dan is het belangrijk dat de profieldiepte niet minder dan 2 millimeter is. Bij zeer brede banden ligt de ondergrens op 3 millimeter. Is er sprake van minder millimeters, dan adviseren we voor je eigen veiligheid dat je zo snel mogelijk jou autobanden vervangt. Nieuwe (zomer)banden hebben een profieldiepte tussen de 7 mm en 9,5 mm. Voldoende om een lange tijd te kunnen rijden.

Profiel winterbanden

Winterbanden hebben normaalgesproken een profieldiepte van 9 millimeter. Aangezien deze banden meer moeten doorstaan qua weersomstandigheden, is het logischer dat deze een dieper profiel hebben. Bij winterbanden adviseren we vervanging als het profiel dermate versleten is, dat er nog maar 4 millimeter over is.

Slijtage en gevaren

Door de wrijving met het asfalt slijten je autobanden. Bij slijting is niet alleen het risico op aquaplaning* veel hoger, ook wordt de remweg bij iedere millimeter slijtage een stuk langer. Dit kan tot wel 50 meter (!) schelen. Daarnaast slijten de banden meestal ongelijkmatig. Dat brengt instabiliteit met zich mee. Het is wettelijk vastgelegd dat het profielverschil tussen 2 banden die op dezelfde as zijn gemonteerd niet meer dan 5 millimeter mag zijn.

* Aquaplanning ontstaat op het moment dat je banden te weinig profiel over hebben om het (regen) water op de weg af te kunnen voeren. Als gevolg hiervan glijdt je auto weg en ben je niet in staat om je auto te besturen. Hierdoor verlies je grip op de weg en maak je sneller ongelukken.

Controle

Het is mogelijk om zelf te controleren of het bandenprofiel voldoende is. Pak een 1 euro muntstuk en steek het in de lengtegroeven van je band. Zodra het gouden randje zichtbaar wordt, is je profieldiepte onvoldoende en doe je er verstandig aan de band te vervangen.

Andere vormen van slijtage

Ook als het bandprofiel nog voldoende is, kunnen we adviseren de autoband toch te vervangen. Bijvoorbeeld door ouderdom, scheurtjes of schuine slijtage. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.

Vragen

Heb je nog vragen over bandenprofielen of over het vervangen van autobanden? Neem dan gerust contact met ons op door vrijblijvend onderstaand contactformulier in te vullen of te bellen naar 088 255 72 91.

Contact Formulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.