• Snel en gemakkelijk van banden wisselen
  • Bandenwissel thuis of op kantoor
  • De beste prijs voor nieuwe banden

Camperbanden, controleer ze vakkundig!

In de zomer trekt Nederland er massaal op uit met de auto en worden de campers weer tevoorschijn gehaald. Toch komt het nog te vaak voor dat men vergeet de camperbanden onder de loep te nemen en een grondige check uit te voeren voordat ze de weg op gaan. Waar er precies op gelet moet worden zetten wij kort op een rij. Wel zo handig voordat je de weg op gaat en gaat genieten van je campervakantie!

Camperbanden kopen?

Voorkomen van slijtage en veroudering van je camperbanden

Bij camperbanden is veroudering in veel gevallen de oorzaak van ongewenste gevaarlijke situaties tijdens de reis. Het verval van de camperband gaat gewoon door wanneer jouw camper tijdens de winter in de stalling staat. Deze veroudering kan optreden in o.a. nauwelijks zichtbare haarscheurtjes of zwakke plekken in het karkas. Hierdoor is je camper eens in de zes jaar toe aan een nieuwe set banden. Vergeet daarbij vooral de band van jouw reservewiel niet. Door te zorgen voor optimale en stabiele stallingsomstandigheden is dit verouderingsproces echter wel te vertragen. Aan het einde van het seizoen dienen de banden goed gereinigd te worden en vervolgens gestald te worden in een donkere omgeving waar sprake is van een constante temperatuur.

De juiste bandenspanning voor je camperbanden

Een vakkundige bandencontrole is altijd gunstig. De banden worden hierbij op de juiste spanning gebracht, vaak iets boven de gebruikelijke bandenspanning, zodat jouw camper ook met een topbelading veilig de weg op kan volgens de zogeheten “10% regel”. Wij adviseren daarom, voordat je de weg op gaat, een laatste bandencheck uit te voeren door o.a. de bandenspanning te controleren. Let daarnaast ook op de profieldiepte! Deze dient minimaal 1.6 mm te bedragen, hoewel wij 3 mm ten zeerste aanbevelen.

Een band met een te lage spanning vervormt. Het gevolg is een slechte wegligging, extra bandenslijtage bij de schouders (binnen en buitenzijde van de band) en een hoger brandstofverbruik. Wanneer je camperbanden dus alleen aan beide buitenkanten slijten, dan rijd je vermoedelijk vaak met te lage bandenspanning. Wanneer de band als het ware bol staat kan dat een indicatie zijn van juist een te hoge bandenspanning. Als de band op de juiste spanning gebracht is, zal de band optimaal contact met de weg hebben en de slijtage minimaal zijn.

Op je band vind je vaak veel informatie. Als je goed leest en de cijfers goed bekijkt zie je de juiste bandenspanning in de reeks tekst die op de band gedrukt is. Je vindt bijvoorbeeld 450 kPh, jouw bandenspanning is dan 4,5 bar. Ook vind je vaak in het instructieboekje de juiste bandenspanning. Daarnaast vind je vaak ook een PSI waarde. PSI staat voor pound-force per square inch. Simpel gezegd is het de druk die door één pound-force wordt uitgeoefend op één vierkante inch van de band.

Check onderaan deze pagina welke bandenspanning bij jouw camperbanden hoort.

Verleng de levensduur van je camperbanden

Niet alleen de Rai, Bovag en ANWB adviseren caravanbanden om de zes jaar te vernieuwen. Ook verzekeraars stellen een leeftijdseis aan jouw banden. De leeftijd van de band is terug te vinden op de zijkant van de band in de zogeheten DOT-code. Deze cijfers hebben betrekking op de week en het jaar van fabricage; de twee voorlaatste posities geven het weeknummer aan en de laatste positie het laatste cijfer van het jaartal. De voorgeschreven bandenspanning voor jouw auto is vaak te vinden in het instructieboekje, binnenzijde tankdop of linker of rechter deurstijl.

Wettelijke bepalingen

Banden die op één as zijn gemonteerd mogen geen verschillende karkasstructuur hebben. Dat betekent dat er nooit een radiaalband én een diagonaalband op dezelfde as mogen zijn gemonteerd. Twee radiaalbanden voor en twee diagonaalbanden achter – of omgekeerd – zijn wel toegestaan.

Het is daarnaast natuurlijk zo dat het voertuig deugdelijk van inrichting moet zijn. Banden op één as mogen daarom niet van verschillende merken zijn of een verschillend profiel hebben.

Bandenspanning tabel camperbanden

Conclusie

Kortom, wanneer je onbekommerd wilt genieten van de vrijheid die je camper biedt, adviseren wij alle eerdergenoemde onderdelen van jouw camper na te lopen zodra je deze uit de winterstalling haalt.

Heb je nog vragen? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!  Vul vrijblijvend onderstaand contactformulier in of bel naar 088 255 72 91.

Contact Formulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.